In de Gemcom nieuwsbrief van 16 november vestigt de DVZ de aandacht op wijzigingen in de Sefor procedures.
Nieuwe Afdeling Alternatieven voor Detentie
Er werd binnen de DVZ een nieuwe Afdeling Alternatieven voor Detentie opgericht. Sinds 1 juni 2021 staat deze afdeling in voor de ontwikkeling en toepassing van alternatieve maatregelen voor de detentie van personen in onwettig verblijf. Deze Afdeling werd voorgesteld aan de gemeentes via infosessies door de DVZ. (Er verscheen hierover al een nieuwsbericht.)
Tot nu toe was de omzendbrief van 10 juni 2011 betreffende de bevoegdheden van de burgemeester in het kader van de verwijdering van een onderdaan van een derde land (“Sefor omzendbrief”) nog van toepassing in afwachting van de opmaak en publicatie van een nieuwe omzendbrief die de werking van de nieuwe Afdeling beschrijft.
Hoewel de Sefor omzendbrief nog niet officieel opgeheven werd, deelt de DVZ mee dat deze niet meer van toepassing is.
Concreet betekent dit dat de gemeente geen identificatiefiche meer dient in te vullen voor personen die een verwijderingsbeslissing kregen. Deze fiches zijn ook niet meer beschikbaar op de Gemcom website.
Dienst Opvolging BGV
De dienst Sefor werd vorig jaar geherstructureerd en heet voortaan “Opvolging BGV” (BGV = bevel om het grondgebied te verlaten). De dienst is regionaal ingedeeld en beoogt een versterkte samenwerking met de lokale politiediensten. De DVZ benadrukt dat de werking van de verbindingsambtenaren onverminderd wordt voortgezet.
De dienst Opvolging BGV werkt nauw samen met de ICAM coaches (ICAM = 'Individual Case Management’). Wanneer een persoon niet binnen de doelgroep valt van de ICAM procedure of wanneer een ICAM traject niet uitmondt in een vrijwillige terugkeer zal de dienst Opvolging BGV de effectieve uitvoering van het bevel om het grondgebied organiseren.
Betekening moet zo snel mogelijk gebeuren
De DVZ benadrukt dat het zeer belangrijk blijft in de procedures dat de gemeente elke beslissing van de uitvoeringsdiensten van de DVZ zo snel mogelijk betekent aan de betrokkene en een kopie van de betekening terugstuurt naar de bevoegde uitvoeringsdienst (de dienst die de beslissing genomen heeft).
Indien de betrokkene weigert te tekenen, wordt dit vermeld op de beslissing en wordt eveneens een kopie opgestuurd.
Vrijwillige terugkeer
DVZ benadrukt ook dat het belangrijk blijft om de betrokkene(n) bij de betekening van de verwijderingsbeslissing te informeren over vrijwillige terugkeer.
Dat kan door een link of QR code mee te geven naar de website van Fedasil (bevoegde overheidsdienst voor de organisatie van de vrijwillige terugkeer): https://www.vrijwilligeterugkeer.be/partners
Op de website van Fedasil zijn er brochures (digitaal) te verkrijgen in 20 verschillende talen.
Ook de website van de DVZ bevat info over terugkeer: https://dofi.ibz.be/nl/themes/irregular-stay/sefor
Doorverwijzing ICAM-traject
De DVZ geeft ook mee dat gemeenten steeds zelf contact kunnen opnemen met de Afdeling Alternatieven voor Detentie (via icamsupport@ibz.fgov.be) om concrete dossiers van personen door te sturen of personen door te verwijzen voor het ICAM-traject.