Onze helpdesk mocht de afgelopen maanden enkele interessante vragen ontvangen over vreemdelingenwetgeving. We hebben er enkele uitgepikt:
Kort verblijf
- Wanneer duiden wij op bijlage 3 (aankomstverklaring) bij arbeidsmarkt "niets" aan? En wat is het verschil met "nee"? Lees hier het verschil.
Visa
-
Een visum D, BNL 1, B17 is een tijdelijk verblijf beperkt tot 1 jaar. Is het de bedoeling dat ze na 1 jaar terug het land moeten verlaten? Of kunnen zij een verlenging aanvragen? Lees hier het antwoord.
EU burgers
-
Bij een negatieve woonstcontrole van een EU burger dienen we de code 99998 in te voeren (geen recht op inschrijving). Blijft de procedure van de bijlage 19 verder lopen? Lees hier het antwoord.
- Voor welke vreemdelingendossiers is enkel het gemeentebestuur bevoegd? Lees hier het antwoord.
Gezinshereniging
- In onze gemeente is een gezin met 2 kinderen van Palestijnse oorsprong. Hun derde kind wordt geboren in België en krijgt de Belgische nationaliteit. De ouders vragen gezinshereniging aan met hun Belgisch kind. Welke procedure kunnen de andere 2 kinderen volgen? Lees hier het antwoord.
- Een Belgische man is in Thailand gehuwd en wil zo snel mogelijk zijn vrouw laten overkomen met een visum C en vervolgens de gezinshereniging opstarten in België. Kan mevrouw met een gewoon C-Visum voldoende lang in België verblijven tot heel de procedure afgerond is? Lees hier of dit mogelijk is.
- Een koppel Roemeense onderdanen leggen de geboorteakte voor van hun baby die geboren is in Duitsland. Ze willen het kind inschrijven in de gemeente. Is het correct dat dit enkel kan op voorlegging van een identiteitsbewijs en dan een dossier gezinshereniging opstarten? Lees hier het antwoord.
Detachering
- Wat moeten we doen wanneer de A-kaart van een niet-EU gedetacheerde vervallen is en betrokkene niet reageert? Wat indien de werkgever ons komt melden dat de betrokkene niet meer voor hem werkt? Is het verplicht om een aankomstverklaring af te leveren? Lees hier of het verplicht is.
Rijksregister
- Een koppel met beide de Poolse nationaliteit is recent in Polen gehuwd en mevrouw heeft gekozen voor naamswijziging na huwelijk (wat volgens de Poolse wetgeving toegelaten is). Moet de vreemdelingenkaart van mevrouw dan aangepast worden? Lees hier het antwoord.
- Wanneer is de gemeente bevoegd voor de herinschrijving van een vreemdeling? Lees hier het antwoord.
Oekraïne
- Wat moeten we doen als de woonstcontrole voor een Oekraïense vluchteling negatief blijkt? Lees hier het antwoord.
Wenst u graag een opfrissing over vreemdelingen in de vorm van een live webinar of een fysieke opleiding? In 2023 bieden we voorlopig 3 opleidingen aan binnen het thema vreemdelingen: het verblijfsrecht van EU-onderdanen (voor gevorderden), het verblijfsrecht voor niet EU-onderdanen (voor gevorderden) en een basisopleiding vreemdelingen (voor beginners).