De wet van 7 april 2023 houdende instemming met de Overeenkomst tussen België en Frankrijk inzake het vervoer van lijken over land, vereenvoudigt de overbrenging van stoffelijke overschotten tussen België en Frankrijk.
Wetgevend kader
Het vervoer van stoffelijke overschotten binnen de meeste Europese landen* wordt geregeld door de Overeenkomst inzake het vervoer van lijken, die in Straatsburg op 26 oktober 1973 werd getekend, en voor België bij wet van 20 augustus 1981 werd goedgekeurd.
Artikel 2 van deze "Overeenkomst van Straatsburg" laat toe dat de overeenkomstsluitende partijen ruimere faciliteiten verlenen door bilaterale overeenkomsten (= overeenkomst tussen twee landen) toe te passen, met name wanneer het vervoer tussen grensgebieden betreft.
Een dergelijke bilaterale overeenkomst werd op 9 maart 2020 gesloten tussen België en Frankrijk. Bij wet van 7 april 2023 werd de instemming verleend, waarna de overeenkomst op 19 mei 2023 in werking is getreden.
Versoepelingen
De belangrijkste wijziging is dat de hermetische zinken kist niet langer verplicht is (tenzij het overlijden is veroorzaakt door een besmettelijke ziekte – zie de opsomming in artikel 2, 2° van de overeenkomst). Het gebruik van zinken of metalen kisten blijft zo nodig toegelaten.
De repatriëring zal moeten gebeuren in een ondoordringbare houten kist van minstens 22 mm dik. Crematie kan bijgevolg zonder bijzondere moeilijkheden bij aankomst plaatsvinden.
Het conserveren en balsemen van het stoffelijk overschot is niet vereist voor het vervoer tussen de twee landen.
Indien de stoffelijke overschotten niet binnen 72 uur op de plaats van begraving of crematie kunnen aankomen, moeten zij worden overgebracht in een kist die voldoet aan de voorwaarden van artikel 6 van de Overeenkomst van Straatsburg.
Ook de administratieve procedures zijn vereenvoudigd. Het enige document dat vereist is voor het lijkenvervoer tussen Frankrijk en België is een laisser-passer.
* De Overeenkomst is geratificeerd door: België, Cyprus, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Letland, Luxemburg, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Slovakije, Slovenië, Spanje, Turkije, Zweden en Zwitserland