Na een deugddoende vakantie en voor sommigen misschien wel een trip naar het buitenland, is het wel leuk om nog even in het buitenland te blijven hangen en te gluren bij onze buren en verder. Zijn daar nieuwigheden te melden rond het thema burgerlijke stand?
- In Italië is er heel wat heisa over de nieuwe wet van de regering Meloni die vanuit het ‘traditional family-first’ standpunt heeft bevolen dat meemoeders of niet-biologische moeders van kinderen geboren in het buitenland via kunstmatige inseminatie niet langer geregistreerd mogen worden en dat de niet-biologische moeders/meemoeders dienen geschrapt te worden uit de geboorteakte. Enkel de biologische ouder mag nog op de geboorteakte vermeld worden. In Padua werden reeds 33 akten aangepast. Dit heeft verregaande gevolgen voor de rechten van de niet-biologische ouder. De regering Meloni wil in een volgende wetswijziging de wet nog verstrengen door niet meer toe te staan dat deze buitenlandse geboorteaktes worden omgezet naar Italiaanse geboorteaktes.
- Vanaf 1 januari 2024 zullen kinderen met de Nederlandse nationaliteit ook de dubbele familienaam kunnen krijgen. Ouders kunnen van deze nieuwe mogelijkheid gebruik maken als hun eerste kind wordt geboren op of na 1 januari 2024. De gekozen achternaam geldt vervolgens voor al hun volgende kinderen. In de wet is daarnaast een overgangsregeling opgenomen. Is hun oudste kind geboren op of na 1 januari 2016 dan kunnen ouders alsnog een dubbele achternaam kiezen. Vanaf 1 januari 2024 hebben zij één jaar de tijd om alsnog de dubbele achternaam te kiezen.
- Met ingang van 1 januari 2024 mogen ook in Estland koppels van hetzelfde geslacht met elkaar huwen. Hiermee is Estland de eerste Baltische staat die gelijkslachtige huwelijken toestaat.
- Het hooggerechtshof in Namibië heeft een in het buitenland voltrokken gelijkslachtig huwelijk erkend ondanks het feit dat in Namibië homoseksualiteit nog steeds bij wet van 1927 verboden is.
- Minder recent maar het herhalen waard: in Frankrijk is het sinds 1 juli 2022 mogelijk eenmaal gratis via een vereenvoudigde procedure een naamswijziging te vragen (naar naam vader, moeder of beide namen) bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Fransen die in het buitenland wonen kunnen zich wenden tot de Franse ambassade. Ook in België werd een wetsvoorstel ingediend om de procedure voor naamsverandering te versoepelen en de ambtenaar van de burgerlijke stand verantwoordelijk te maken voor een éénmalig verzoek tot naamsverandering
- Als laatste nog een buitenlands nieuwtje in het thema bevolking: in Griekenland is een stormloop ontstaan op de laatste papieren identiteitskaarten. Vele Grieken willen niet overgaan op de nieuw ingevoerde elektronische identiteitskaarten. Ze vrezen dat deze des duivels zijn.