Sinds begin februari kreeg de nieuwe regering het vertrouwen van het parlement, en daarmee werd ook het regeerakkoord officieel goedgekeurd. Dit akkoord bevat verschillende hervormingen die in de komende legislatuur mogelijks leiden tot wetswijzigingen en een impact kunnen hebben op de werking van de dienst Burgerzaken. Hieronder een overzicht van de belangrijkste punten.
- Modernisering van het afstammingsrecht: het wettelijk kader wordt aangepast aan de maatschappelijke realiteit. Er wordt een kader ontwikkeld voor altruïstisch hoogtechnologisch draagvrouwschap. Op dit moment is draagmoederschap niet wettelijk geregeld, waardoor het algemeen geldend afstammingsrecht van toepassing is. Discreet bevallen wordt mogelijk gemaakt. De gegevens van de moeder worden in dat geval bijgehouden door een onafhankelijke instantie. In de vorige regeerperiode werd een soortgelijk wetvoorstel ingediend.
- Een buitengerechtelijke echtscheiding zal mogelijk worden via de ambtenaar van de burgerlijke stand. Het gaat om een echtscheiding in onderlinge toestemming, en voor zover er geen kinderen zijn waarrond een regeling moet worden getroffen.
- Strengere regels rond gezinshereniging: optimaliseren van de procedure, aanscherpen van de toelatingsvoorwaarden en het koppelen van gezinshereniging aan bindende inburgeringsvoorwaarden. Heeft u nu een case waar u aan twijfelt? Onze veelgestelde vragen helpen u vast verder.
- Bijsturing van de voorwaarden om Belg te worden: het te bewijzen taalniveau wordt verhoogd van A2 naar B1, het registratierecht dat moet betaald worden voor het afleggen van de verklaring Belgische nationaliteit zal worden vermeerderd en het is de bedoeling een nationaliteitsexamen in te voeren. Mogelijks worden de komende tijd dus meer nationaliteitsaanvragen ingediend; als u nood hebt aan een kapstok kan u onze procedures hier terugvinden.
- Bijsturing wetgeving euthanasie: de wilsverklaring euthanasie geldt nu enkel voor een toestand van onomkeerbare coma. Er wordt wetenschappelijk onderzocht of dit kan uitgebreid worden tot dementie. Onze opleiding 'Laatste wil' dit najaar gaat ook dieper in op dit thema.
- Nieuwe dienst FOD Migratie: de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), Fedasil, het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) en de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) krijgen een reorganisatie. Bovendien komt er ook een 5e migratiedienst bij, specifiek voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Migratie valt nu nu nog onder Binnenlandse Zaken, maar verhuist dus naar FOD Migratie. Een overzicht van de bevoegde diensten kan u helder terugvinden in onze e-learning.
- Virtuele identiteitskaart: de regering neemt initiatief tot de aanmaak van een elektronische, virtuele identiteitskaart, die ook kan worden gebruikt als reisdocument en dezelfde waarde zal genieten als de fysieke kaart.
- Verkiezingen: Belgen die in het buitenland verblijven zullen ook stemrecht krijgen voor de deelstaatverkiezingen, net zoals bij de federale verkiezingen. Meer algemeen wordt ook de procedure om vanuit het buitenland te stemmen verder vereenvoudigd. Het kiessysteem wordt aangepast waarbij het effect van de lijststem wordt geneutraliseerd zodat voortaan enkel de uitgebrachte voorkeurstemmen tellen. Er zal ook beslist worden over welke stemmethode(n) zullen worden gebruikt bij de volgende verkiezingen, desgevallend zullen de Belgische steden en gemeenten financieel ondersteund worden in het kader van de aankoop van nieuwe hardware.
Uiteraard volgt de redactie de te verschijnen wetgeving nauwgezet op, waarna de inhoud op het OranjeConnectplatform en de e-learning wordt bijgewerkt.