OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Hoe moet je een buitenlandse akte beoordelen en interpreteren?

Uitgeverij Vanden Broele organiseert in februari verschillende workshops waarin aan de hand van concrete cases besproken wordt hoe een buitenlandse akte moet beoordeeld worden, en lesgeefster Nele Lievens duidelijk maakt welke stappen moeten ondernomen worden bij voorlegging ervan door de burger.

Deze interactieve workshops waren in een mum van tijd volzet, waardoor nog een extra sessie werd voorzien in maart (snel inschrijven is de boodschap!). Denkt u nu: gemiste kans? Wij kunnen u geruststellen: de opleiding is gebaseerd op het praktische Loketboek “Hoe een buitenlandse akte beoordelen en interpreteren”, dat voor abonnees van OranjeConnect > burgerlijke stand 24 uur per dag en zeven dagen per week beschikbaar is.

Met behulp van deze publicatie kan u dus zelf aan de slag om in uw eigen dossiers buitenlandse aktes correct te verwerken: in het eerste deel wordt een stappenplan voorgesteld (wat is een legalisatie/apostille en hoe controleer je die? Is de akte qua vorm OK? Gaat het hier niet om wetsontduiking?), waarna deze elementen concreet worden gemaakt aan de hand van voorbeeldaktes in een tweede deel. Dit deel gaat ook dieper in op navolgende vragen die gesteld moeten worden bij een geboorte/erkenning/huwelijk/echtscheiding met IPR-element.

Praktijkvoorbeeld uit het boek: Keniaanse geboorteakte

De situatie: de vader is Belg (wonend in België) en moeder is Keniaanse (verblijvend in Kenia). De ouders zijn niet gehuwd. De vader was niet aanwezig bij de geboorte en heeft de geboorteaangifte niet gedaan. De vader legt de akte voor aan de ambtenaar van de burgerlijke stand en vraagt de erkenning van deze geboorteakte en de toekenning van de Belgische nationaliteit aan zijn kind. (nvdr: de namen in deze akte zijn fictief) - de cijfers corresponderen met de stappen hieronder)

Stap 1: moet het document gelegaliseerd worden?

Ja, het document moet gelegaliseerd worden. Hoe je deze informatie opzoekt kan je terugvinden in Deel 1 van het boek.

Stap 2: gaat het om een letterlijk afschrift of uittreksel afgeleverd in de geboorteplaats?

Het gaat om een certificate of birth (= een letterlijk afschrift). De vormvoorwaarden moeten gecontroleerd worden volgens het recht van de plaats waar de geboorteakte werd opgemaakt (art. 64 WIPR), dus volgens het Keniaans recht. Deze informatie kan teruggevonden worden in Landeninfo.

Stap 3: staat de afstamming vast? 

De ouders zijn niet gehuwd. Gezien de vader de Belgische nationaliteit heeft, zullen we voor de afstamming moeten kijken naar het recht van de nationaliteit van de vader (art. 62 WIPR) en is het Belgisch recht bijgevolg van toepassing (artt. 319 en 3229bis BW).

De geboorteakte maakt geen melding van de erkenning van de vader en hij was ook niet aanwezig bij de geboorteaangifte. De afstamming staat dus niet vast. De vader zal het kind moeten erkennen. Lees verder in het Loketboek hoe dit praktisch in zijn werk gaat nu de moeder in Kenia verblijft.

Stap 4: welke nationaliteit krijgt het kind van zodra de afstamming vaststaat? 

Het kind heeft momenteel de Keniaans nationaliteit. Het kind is in het buitenland geboren uit een Belgische ouder die zelf geboren is in België, dus krijgt het volgens dit schema automatisch de toekenning van de Belgische nationaliteit.

Stap 5: hoe toevoegen in DABS?

Van de Keniaanse geboorteakte zal een Belgische geboorteakte opgemaakt worden met voorlopig enkel de vermelding van de moederlijke afstamming. De erkenningsakte wordt daarna gekoppeld aan de geboorteakte van het kind. De scan van de buitenlandse akte en de beëdigde vertaling worden als bijlage bij de geboorteakte in DABS opgenomen.

Stap 6: welke naam krijgt het kind?

Het kind is in 2013 geboren in Kenia, met toen enkel nog een moederlijke afstamming en de louter de Keniaanse nationaliteit. Het kind heeft toch de naam van de vader gekregen, en dit volgens het Keniaans naamrecht (kan opgezocht worden in Landeninfo). Wat er moet gebeuren indien de vader na de erkenning toch een naamswijziging volgens Belgisch recht zou willen doen, lees je hier verder in het Loketboek.

Stap 7: mogelijke schijnerkenning? 

Wees alert voor het feit dat het mogelijk om een schijnerkenning gaat. In het ‘Dossier erkenning’, speciaal voor OranjeConnect samengesteld, lees je alles over mogelijke indicaties.

 

Wie het boek graag op papier heeft, kan het via de webshop bestellen.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...