Onze online helpdesk draait ook tijdens coronatijden op volle toeren. Experts en redactie staan voor u klaar om uw vragen rond bevolking, burgerlijke stand, privacy in burgerzaken of vreemdelingen te beantwoorden. Meer weten over deze kosteloze service? Klik hier voor meer informatie. Hieronder alvast een greep uit de vragen die we de afgelopen weken mochten ontvangen.
Moet een koppel voor de registratie wettelijke samenwoning officieel op hetzelfde adres wonen?
Intuïtief zou u denken van wel. Een recente omzendbrief verduidelijkte dat het samenwonen echter geen wettelijke voorwaarde uitmaakt. Het uitgebreide antwoord met verwijzing naar de omzendbrief en wetgeving kan u hier terugvinden.
Klopt het nog steeds dat wij als gemeente 1 maand de tijd hebben om een vonnis van de rechtbank over te schrijven?
Voor de invoering van DABS was dit inderdaad het geval. Ondertussen is het Burgerlijk Wetboek echter grondig gewijzigd. Lees hier welke termijnen nu gelden.
Kunnen burgers vragen om hun burgerlijke staat aan te passen zodanig dat zij niet langer “uit de echt gescheiden” of “weduwnaar/weduwe” zijn, maar “ongehuwd”?
Bij wet van 2 mei 2019 werd deze mogelijkheid effectief ingevoerd. Maar van wet naar toepassing aan het loket blijkt niet zo evident te zijn. Lees hier waarom.
Is een wilsverklaring euthanasie onbeperkt geldig? En wat met een oudere wilsverklaring?
Naast de ethische kant van euthanasie, is er ook de administratieve kant. Diensten burgerzaken staan in voor de registratie van de wilsverklaring. Is de burger dan ‘gerust’ of moet hij om de zoveel tijd de wilsverklaring hernieuwen? Het antwoord kan u hier terugvinden.