De Nationale Veiligheidsraad heeft op 24 april 2020 de exit-strategie uit de coronacrisis bepaald. De strikte inperkingsmaatregelen blijven zeker van kracht tot en met 3 mei. Daarna zou België kunnen beginnen met de afbouw van de maatregelen, als de omstandigheden het toelaten.
Het is belangrijk te benadrukken dat bepaalde regels van kracht blijven, ongeacht de afbouwfase waarin we ons bevinden. Regels als:
- Het beperken van contacten tussen mensen;
- Het respecteren van veilige afstanden;
- Goede hygiënische reflexen, ook wel "barrièregebaren" genoemd.
De gemeentelijke organisatie komt de gemeente toe. De gemeente bepaalt zelf haar openingsuren, of er gewerkt wordt op afspraak, welke maatregelen toegepast worden om de fysieke afstand te behouden, … Enkel de gemeente kan de nodige maatregelen te treffen ten aanzien van de medewerkers: telewerk, beschermende maatregelen, …
Ook in de afbouwfase(s) moet de voorkeur gegeven worden aan alternatieve manieren om het aantal verplaatsingen te beperken.
Desalniettemin kan de loketwerking langzaam aan weer opgestart (of verder uitgebreid) worden voor zover de bovenstaande regels gerespecteerd kunnen worden.
De DVZ raadt aan om de afgifte en verlengingen van de verblijfsdocumenten (attesten van immatriculatrie, elektronische vreemdelingenkaarten,…) als prioritair te beschouwen.
Het indienen van nieuwe verblijfsaanvragen of aanvragen tot verlenging van het verblijf kunnen al zeker tot 31 mei 2020 via digitale weg gebeuren.
Ook wat het kort verblijf betreft, blijven de huidige aanbevelingen gelden.
Wij willen nog preciseren dat de geldigheid van een A kaart voor 1 jaar berekend dient te worden vanaf de datum van afgifte van de bijlage 15 die afgegeven werd in afwachting van de persoonlijke aanbieding aan het loket.
Voorbeeld: u ontving op 30 maart instructie van de Dienst Humanitaire Verblijf om een A kaart af te geven, geldig voor 1 jaar. Op 7 april maakte u een bijlage 15 op, geldig 90 dagen, die u verstuurde per e-mail in pdf. Op 19 mei meldt de vreemdeling zich op afspraak bij u aan het loket, u vraagt een A kaart aan geldig tot 7 april 2021.
De geldigheid van de A kaarten hangt af van het verblijfsmotief:
A kaarten voor 1 jaar:
- Humanitaire regularisatie (art 9bis)
- Medische regularisatie (art 9ter)
- Gezinshereniging met niet-EU onderdaan in onbeperkt verblijf (art 10)
- Duurzame oplossing Niet begeleide minderjarige vreemdelinge (NMBV)
- Slachtoffer mensenhandel
- Visumcode B11
- Visumcode B17
- Visumcode B24
Voor de volledigheid, de andere geldigheidsduren:
- A kaart Gecombineerde vergunning = duur arbeidstoelating
- A kaart erkend vluchteling = 5 jaar vanaf erkenning
- A kaart subsidiair beschermde = 1 jaar vanaf instructie
- A kaart student = 31/10 van het volgende (academie)jaar
- A kaart uitwisselingsstudent = duur van de uitwisseling
- A kaart GH art 10bis = duur referentiepersoon
- H kaart Hooggeschoolde werknemer = duur arbeidstoelating
Voor de kaarten onbeperkt verblijf (B, C, D, E, E+, F, F+) mag de geldigheidsduur berekend worden vanaf datum van aanmaak.
Bron: GemCom 28/04/2020