Onze auteur-experte Inge Vercammen heeft de online publicatie 'Bevolking - identiteitsdocumenten' bijgewerkt.
Deze publicatie omvat alle informatie over de verschillende identiteitsdocumenten die kunnen worden uitgereikt:
- het identiteitsbewijs voor een niet-Belgisch kind onder 12 jaar
- de kids-ID
- het voorlopig identiteitsdocument
- de elektronische identiteitskaart (e-ID)
- de elektronische vreemdelingenkaart
- het paspoort en reisdocument
Elk identiteitsdocument wordt heel uitgebreid behandeld: vanaf aanvraag tot diefstal van het document, inclusief alle officiële modellen die als bijlage zijn opgenomen.
Nieuwigheden in editie 2020
Nieuwe e-id mét vingerafdrukken. Sinds 14 januari 2020 heeft de nieuwe elektronische identiteitskaart een nieuwe lay-out die de oude uit 2002 vervangt. Op die manier voldoet de nieuwe elektronische identiteitskaart aan strenge internationale regels die als doel hebben identiteitscontroles efficiënter te laten verlopen. De aanwezigheid van vingerafdrukken wordt toegevoegd om de strijd tegen identiteitsfraude op te voeren. De vingerafdrukken staan enkel op de contactloze chip van de kaart (geen centrale databank) en zijn beveiligd. Enkel bevoegde instanties kunnen de contactloze chip uitlezen.
De strijd tegen identiteitsfraude: er wordt uitgebreid ingegaan op hoe een ambtenaar alert kan zijn en op welke zaken hij moet letten bij het controleren van de identiteit aan het loket. Zij staan immers op de eerste rij voor de aflevering van identiteits- en reisdocumenten. De gemeentelijke referentieambtenaar of de spoc speelt hierin een belangrijke rol. Bekijk hier het stappenplan bij identiteitsfraude.
Andere handige stappenplannen die de werkwijze per identiteitsdocument uitleggen, zijn aangepast anno 2020:
- Aanvraagprocedure kids-id, en de activeringsprocedure ervan;
- Aanvraagprocedure, activeringsprocedure en aflevering van de elektronische identiteitskaart;
- Procedure voor de aanvraag, productie en afgifte van een elektronische vreemdelingenkaart opgesteld volgens het uniform Europees model.
- Speciale gevallen: personen die in verpleeginrichtingen en andere instellingen zoals ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, psychiatrische instellingen verblijven, evenals gedetineerden of minderjarigen die in een instelling geplaatst zijn en personen die in een mobiele woning verblijven. Ook personen die zich niet meer kunnen verplaatsen of ambtshalve naar het buitenland afgevoerd werden.
Maatregelen terrorisme en radicalisme: er werden aan de lokale overheden wettelijke middelen aangereikt in het kader van hun opdrachten tot bescherming van de bevolking. Eén van die maatregelen is onder bepaalde specifieke voorwaarden, de intrekking en/of het ongeldig maken of de weigering van uitreiking van de identiteitskaart aan een Belg, teneinde te vermijden dat deze laatste naar het buitenland zou vertrekken. Deze maatregel heeft dus geen betrekking op de buitenlandse burgers die ingeschreven zijn in het vreemdelingenregister of wachtregister van de gemeente. Lees hier de procedure voor de intrekking of weigering tot uitreiking van de elektronische kaart.
Gebruikte veiligheidstechnieken bij elektronische vreemdelingenkaarten.
Het OranjeConnect Team wenst u veel plezier met deze uitgave.
Hebt u nog vragen? Stel ze ons via ask@vdbconnect.be.