Deze week vernamen we in de pers dat Nederland, als eerste Europees land, resomeren wettelijk mogelijk gaat maken als milieuvriendelijke alternatief voor begraven of cremeren.
Wat is resomeren?
Resomeren is een nieuwe vorm van lijkbezorging en wordt ook wel water- of biocrematie genoemd.
Het is een techniek waarbij een stoffelijk overschot bij hoge temperatuur en onder druk in water wordt opgelost: ‘verwatert’.
Het proces gebeurt in een cilinder waarbij het lichaam in wollen lakens gewikkeld wordt en zonder kist in een installatie wordt geplaatst die op een grote wasdroger lijkt. In deze installatie wordt het lichaam opgelost in een bad met water en de chemische stof alkali. Het stoffelijk overschot wordt in zo’n drie uur teruggebracht tot ongeveer drie procent van het oorspronkelijke gewicht; het poreus beendergestel blijft over en wordt daarna vermalen totdat er uiteindelijk een restje fijn wit poeder overblijft. Dit poeder kan nadien in een asurne worden bewaard.
Voordelen
Resomeren is ecologisch voordeliger want er wordt zever keer minder energie gebruikt dan bij een crematie én er komen geen schadelijke stoffen vrij aangezien het niet om een verbrandingsproces gaat.
De as die overblijft is veel zuiverder omdat er geen kist en andere zaken aan te pas komen.
Niet oplosbare delen zoals bv. medische implantaten, vullingen en protheses van titanium of goud komen ongeschonden uit het proces.
Ook het water dat is gebruikt tijdens dit proces hoeft vooraf niet speciaal gezuiverd te worden en kan nadien geneutraliseerd worden met een zuur.
Samengevat: de ecologische voetafdruk is vier keer kleiner dan bij crematie.
Mogelijk in Vlaanderen?
Momenteel is deze vorm van lijkbezorging niet mogelijk maar volgens Tom Wustenberghs, de directeur van het Antwerps crematorium, kan deze techniek snel ingevoerd worden in Vlaanderen. Het debat moet echter nog gevoerd worden maar in Vlaanderen wordt binnen twee of drie jaar een herziening van de wetgeving verwacht en dan zal de bespreking van deze nieuwe techniek zeker aan bod komen. Aangezien ze in Nederland werk maken van een wetswijziging zal Vlaanderen misschien snel volgen. Lees hier alvast een parlementaire vraag over dit onderwerp.