Wie voor zijn ouders een woon- of zorgunit in de tuin wil, zal dat straks veel gemakkelijker en sneller kunnen doen. Zo zal er geen omgevingsvergunning meer nodig zijn, een melding volstaat. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft een ontwerp van decreet gemaakt dat nog voor de zomer van 2021 van kracht moet worden.
Nu moet elke unit of bijgebouw een vergunningstraject doorlopen, ook als het tijdelijk is. Zo’n procedure is zwaar en lang vandaar dat de minister beslist heeft om de regels voor woon- of zorgunits fors te versoepelen: vergunningen of de verplichte samenwerking met een architect vallen weg.
Op die manier wordt de drempel verlaagd voor mensen die voor hun hulpbehoevende dierbaren willen zorgen. Ouderen kunnen op die manier dichter bij de kinderen of familieleden wonen, die zo ook de zorg kunnen opnemen voor hen.
Nog een andere optie: zorgwonen
Zorgwonen, het creëren van een kleinere woongelegenheid binnen een bestaande woning zodat maximaal twee oudere of hulpbehoevende personen kunnen inwonen, is meer en meer in opmars. Hiervan werden vorig jaar in Vlaanderen 428 meldingen gedaan of vergunningen afgeleverd voor de creatie van een zorgwoning in een bestaande woonst. Dat is ook een sterke stijging in vergelijking met het jaar voordien.
Een woning wordt pas aanzien als zorgwoning als voldaan is aan enkele voorwaarden. Het zorgwonen is niet vergunningsplichtig, maar moet wel gemeld worden aan de gemeente met een meldingsformulier of via het omgevingsloket, ongeacht of u werken aan de woning uitvoert. Indien u ook het woonvolume uitbreidt, hebt u wel een omgevingsvergunning nodig. Wat misschien soms vergeten wordt, is dat ook de beëindiging van het zorgwonen eveneens moet gemeld worden via hetzelfde meldingsformulier. Ook op het vlak van registratie in het Rijksregister dient een en ander te gebeuren.