De FOD Binnenlandse Zaken heeft een website gepubliceerd die de burgers helpt met het beantwoorden van vragen over de nieuwe eID: https://www.vernieuwde-eid.be. 'Wanneer krijg ik een vernieuwde eID? Moet ik mijn huidige kaart vervangen?', 'Hoe gebeurt de registratie van mijn vingerafdrukken?', 'Waarvoor kan ik de vernieuwde eID gebruiken?', ...
Wat zijn de belangrijkste aanpassingen?
- De pasfoto staat links in plaats van rechts
- Lichtere kleuren
- De contactchip is verhuisd naar de achterkant. Vergeet de kaart dus niet om te draaien bij het gebruik van de kaartlezer
- Naast de contactchip staat een geperforeerd beeld van de pasfoto
- De RFID-chip bevat uw vingerafdrukken. Deze chip is enkel leesbaar voor bevoegde instanties en onzichtbaar voor het blote oog.
Dé focus van de vernieuwde eID volgt de Europese richtlijnen waardoor een extra bescherming tegen identiteitsfraude ingebouwd is. De combinatie van een geperforeerde foto en vingerafdrukken maken het moeilijker om de kaart te vervalsen.
De huidige eID-kaarten die nog in omloop zijn zullen worden vervangen op het einde van hun geldigheidsperiode of eerder bij aangifte van een verlies, diefstal of beschadiging van de kaart of andere reden zoals niet gelijkende foto, verandering van naam, … De burger hoeft dus geen nieuwe eID aan te vragen zolang hij de oude kaart nog heeft en deze nog geldig is. Op het einde van de geldigheidsperiode volgt een oproepingsbrief om de oude kaart te laten vervangen bij de gemeente.