OranjeConnect is een online bibliotheek van Vanden Broele

Het zoekjaar voor niet EU-studenten

Afgestudeerde niet-EU studenten kunnen vanaf 15 augustus een aanvraag indienen om werk te zoeken (zoekjaar)

Op 5 augustus werd de Wet van 11 juli 2021 tot wijziging van de verblijfswet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze wijziging treedt in werking 10 dagen na publicatie.

Volgens het nieuwe artikel 61/1/9 Verblijfswet kan de student na de voltooiing van zijn studie voortaan een aanvraag indienen om gedurende een bijkomende termijn van maximum 12 maanden te verblijven om er werk te zoeken of een onderneming op te richten.

Het Koninklijk besluit dat de procedure kadert wordt pas eind september verwacht. De DVZ laat echter weten dat niet-EU studenten die een verblijfsrecht hebben als student op basis van art. 58 Verblijfswet en die afgestudeerd zijn, reeds vanaf 15 augustus een aanvraag kunnen indienen voor het zoekjaar.

Aanvraagprocedure

De student moet ten laatste 15 dagen voor het verstrijken van zijn verblijfskaart type A bij de gemeente van zijn woonplaats een aanvraag indienen.

Volgende documenten moeten voorgelegd worden:

1. Een geldig paspoort

2. Een bewijs van het behalen van een diploma aan een Belgische erkende hogeschool of universiteit.

Indien de student zijn diploma heeft behaald aan een buitenlande instelling voor hoger onderwijs, maar hij heeft gebruik gemaakt van mobiliteit in België (bv. Erasmus Mundus programma), dan legt hij het bewijs van het behalen van een diploma aan de instelling van hoger onderwijs van de buitenlandse instelling voor en een bewijs dat hij effectief in België heeft verbleven in het kader van de mobiliteit.

3. Het bewijs dat hij over een ziektekostenverzekering beschikt (bijvoorbeeld attest Belgische mutualiteit)

4. Het bewijs van voldoende bestaansmiddelen.

De bestaansmiddelen voor het aanvragen van een zoekjaar kunnen bewezen worden aan de hand van een tenlasteneming (bijlage 32), of een geblokkeerde rekening beheerd door de onderwijsinstelling van minstens 679 euro per maand (bedrag 2021) of eigen bestaansmiddelen. Het bedrag van de bestaansmiddelen is hetzelfde als deze voor de niet-EU studenten en wordt jaarlijks geïndexeerd. De eigen bestaansmiddelen kunnen eventueel ook aangetoond worden met een arbeidscontract gedurende de looptijd van het zoekjaar.

Er moet geen administratieve bijdrage betaald worden om deze aanvraag in te dienen.

De aanvraag kan maar ingediend worden indien de student over een geldige verblijfstitel beschikt.

Onvolledige aanvragen mogen momenteel niet door de gemeenten aanvaard worden. Indien de aanvraag volledig is, stuurt de gemeente deze door naar De Dienst Vreemdelingenzaken, Dienst Lang Verblijf Opvolging.

Omdat het KB nog niet in werking is, wordt er nog geen ontvangstbewijs afgeleverd door de gemeenten.

Indien de volledige aanvraag is ingediend en doorgestuurd naar DVZ en er is nog geen beslissing genomen voor het verstrijken van de verblijfskaart, dan kan de gemeente een bijlage 15 afleveren geldig voor 45 dagen, met vermelding “arbeidsmarkt: onbeperkt”.

Indien DVZ positief beslist zal er een verblijfskaart A met “arbeidsmarkt: onbeperkt” afgeleverd worden. De geldigheidsduur van de A kaart is 12 maanden vanaf afgifte.

De vermelding “werk zoeken” op de verblijfskaart zal pas operationeel zijn tegen het einde van 2021.

Zoekjaar

Het is de bedoeling dat de burger een onbeperkte toegang heeft tot de arbeidsmarkt tijdens zijn zoekjaar, dit om in zijn eigen bestaansmiddelen te voorzien.

Indien de burger een werkgever heeft gevonden die hem wenst tewerk te stellen is het opzet om zo snel mogelijk een aanvraag voor een gecombineerde vergunning in te dienen bij het bevoegde Gewest.  

Hetzelfde principe geldt indien de burger zich als zelfstandige wenst te vestigen in België. Hij dient zo snel mogelijk de beroepskaart aan te vragen, zodat het gewest ruim te tijd heeft om na te gaan of de geplande activiteit een economische meerwaarde biedt voor de Belgische economie.

Vervolg

De  verblijfskaart A kaart is 12 maanden geldig en niet verlengbaar. De betrokkene zal ofwel een gecombineerde vergunning moeten aanvragen via zijn nieuwe werkgever, ofwel een statuutswijziging op basis van een beroepskaart.

Indien dit niet gebeurt verliest hij bij vervallen van de A kaart “zoekjaar” zijn verblijfsrecht en zal hij afgevoerd worden wegens verlies verblijfsrecht.

Deel deze update via LinkedIn
Deel deze update via Facebook
Deel deze update via Twitter
Deel deze update via e-mail

Al onze nieuwsberichten in uw mailbox?

Schrijf u in op onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe regelgeving, relevante actualiteit, niet te missen opleidingen en studiedagen, ...