Wanneer een kind langdurig (minimaal zes maanden) in een gezin wordt opgenomen in het kader van een aanstelling als pleegouder, wordt dit kind ingeschreven op het adres van de pleegouders zodra ze hiervan aangifte hebben gedaan.
Het gebeurt in de praktijk vaak dat een pleegkind pas na meerdere weken of zelfs maanden na de aangifte wordt ingeschreven op het adres van de pleegouders. Dat staat te lezen in een omzendbrief van de FOD Binnenlandse zaken van 28 september 2021.
‘Uitgesteld’ pleegouderverlof
Hierdoor kan het pleegouderverlof pas opgenomen worden nadat het kind is ingeschreven in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister van de gemeente waar de pleegouder zijn verblijfplaats heeft. Dat wil zeggen dat er in de praktijk meestal geen pleegouderverlof kan opgenomen wanneer men dit het meest nodig heeft, namelijk op het moment van de opname van het pleegkind in het gezin.
Nieuwe werkwijze
Daarom dient het pleegkind bij de aangifte onmiddellijk te worden ingeschreven in de bevolkingsregisters op het adres van de pleegouders als ‘niet-verwant’ gezinslid, mits het voorleggen van een pleegzorgattest inzake de aanstelling als pleegouder.
Nadien wordt, zoals bij een gewone adreswijziging, de hoofdverblijfplaats van het pleegkind bij de pleegouders bevestigd door een positieve verblijfscontrole.
Enkel indien de gemeentelijke bevolkingsdienst gegronde twijfels heeft over het daadwerkelijk verblijf van het pleegkind op het adres van de pleegouders, wordt de inschrijving in het gezin van de pleegouders pas uitgevoerd na een voorafgaandelijke, positieve verblijfscontrole aan het betreffende adres.
De omzendbrief bevat ter illustratie een blanco voorbeeld van een pleegzorgattest.