In 2018 trad een nieuwe Transgenderwet in werking. Sindsdien moet een transgenderpersoon niet meer voldoen aan bepaalde medische voorwaarden om het geslacht en de voornaam officieel te laten aanpassen op de akten van de burgerlijke stand en in het bevolkingsregister.
Het Grondwettelijk Hof vernietigde in 2019 een deel van deze wet. In haar arrest stelde het Hof dat de wet geen rekening houdt met personen die een niet-binaire genderidentiteit hebben en evenmin met personen die een fluïde genderidentiteit hebben. De procedure voor de aanpassing van de geslachtsregistratie wijzigde ondanks het arrest evenwel niet.
De federale regering, die in oktober 2020 aantrad, had als voornemen deze ongrondwettigheden te verhelpen. In de beleidsnota’s voor 2022 blijkt nu hoe. De regering kiest ervoor om de weergave van het geslacht op de identiteitskaart volledig te schrappen. Zo wordt rekening gehouden met non-binaire personen. Het wetsontwerp dat wordt ingediend zal ook de tweede ongrondwettigheid aanpakken, en de onherroepelijkheid van de registratie van een geslachtsverandering wijzigen.
Er moeten nog enkele technische aspecten worden uitgeklaard (waaronder de uitrol van de nieuwe kaarten) maar het is de bedoeling van de regering om in de loop van volgend jaar het geslacht als element op de identiteitskaarten te laten verdwijnen.
Het geslacht zal wel nog steeds geregistreerd worden als element van de burgerlijke staat. In de toekomst wil de regering een breed maatschappelijk debat voeren over de registratie van het geslacht op inclusieve wijze (‘derde geslacht’, ‘x’, non-binair, of het volledig loslaten van het geslacht als identiteitskenmerk).
Uiteraard wordt u via OranjeConnect verder op de hoogte gehouden van de aan te komen wetswijzigingen. Wie zich wil verdiepen in de procedure wijziging geslachtsregistratie, kan zich hier inschrijven voor een van onze opleidingen.