Cijfers van begin december 2021 tonen dat er eind 2020 18.642 onderdanen van het VK, samen met hun familieleden, werden geregistreerd in België. 8.608 aanvragen voor een M-kaart werden geregistreerd, 8.120 M-kaarten werden afgeleverd, en er waren 132 weigeringen. Dat zijn enkele cijfers die door de DVZ werden bekend gemaakt.
Het terugtrekkingsakkoord voorzag eerst in een overgangsperiode van 1 februari 2020 t.e.m. 31 december 2020, en vervolgens in een aanvraagperiode van 1 januari 2021 t.e.m. 31 december 2021. Deze periode is nu ook afgelopen. Desondanks kan er nog steeds een aanvraag ingediend worden vanaf 1 januari 2022 door bepaalde personen die menen begunstigde te zijn van het terugtrekkingsakkoord, de zgn. 'laattijdige aanvragen'. Alle aanvragen ingediend na 31 december 2021 zijn laattijdig.
In een nieuwe versie van de Brexit nota (17/1/2022) worden de verschillende procedures voor het verkrijgen van één van de statussen voor begunstigden van het terugtrekkingsakkoord overlopen. De nota voorziet in 3 samenvattende schema's die de werkwijze tonen binnen de verschillende periodes van aangifte.
Verder vatte de DVZ de impact van de Brexit samen in een presentatie waarin 2 situaties worden omschreven:
Situatie 1. Situatie van onderdanen van het VK en hun familieleden die onder het terugtrekkingsakkoord vallen na 1 januari 2022
- Laattijdige aanvragen
- Onvolledige aanvragen
- Volledige aanvragen
- Opeenvolgende aanvragen
- Verlies van verblijfsrecht
Situatie 2. Situatie van onderdanen van het VK en hun familieleden die niet onder het terugtrekkingsakkoord vallen
- GZH met Belg/Unieburger
- Procedures onderdanen van een derde land
Op OranjeConnect hebben we alle items over het dossier Brexit gebundeld, en ook een verzamelmap gemaakt waarin alle recente GemComnota's werden opgenomen. Consulteer ze via de linken hieronder.