In Italië oordeelde het Grondwettelijk Hof recent dat de automatische toekenning van de familienaam van de vader niet strookt met de Italiaanse grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.
Volgens het Hof moet de regel worden dat kinderen automatisch een dubbele achternaam krijgen, tenzij ouders expliciet aangeven dat ze alleen de naam van de vader dan wel van de moeder verkiezen. De volgorde van de achternamen moeten de ouders onderling overeenkomen. Slagen ze daar niet in, dan kan de rechtbank mogelijk de knoop doorhakken. Het Italiaanse parlement is nu aan zet. (bron) De informatie in Landeninfo zal uiteraard worden aangepast eens de wet is gewijzigd.
Even in herinnering brengen: in België werd met de wet van 8 mei 2014 de vrije keuze tussen de naam van de vader, de naam van de moeder of een dubbele naam ingevoerd. Bij afwezigheid van keuze of bij onenigheid tussen de ouders droeg het kind de naam van de vader. In 2016 vernietigde het Grondwettelijk Hof deze laatste bepaling: het verschil in behandeling op grond van geslacht (naam vader primeert) was niet te verantwoorden. De wetgever heeft dit weggewerkt door te bepalen dat bij afwezigheid van keuze of onenigheid het kind de naam van de vader en de naam van de moeder naast elkaar draagt in alfabetische volgorde (art. 335, § 1 BW).
Uit cijfers van 2021 blijkt dat de meeste ouders kiezen voor de naam van de vader. (bron) De naamwetgeving blijft evenwel complex (erkenningen, eenheid van naam, overgangsbepaling,…). In OranjeConnect kunnen heel wat procedures u op weg helpen. Voor wie zich meer wil verdiepen in de materie, is er opleiding ‘Afstamming en naam’ (live webinars op 17 en 22 november).